Home » » Sinopsis Filem Al Hijab

Sinopsis Filem Al HijabSinopsis Al-Hijab:- Rafael merupakan seorang pelakon yang tidak mempercayai kewujudan hantu. Suatu hari dia ditawarkan watak utama untuk membintangi sebuah filem seram. Dia yang terkejut dengan tawaran tersebut sangat teruja dan berusaha untuk menjiwai peranannya sebaik mungkin. Malangnya Rafael tidak berjaya memperolehi perasaan takut yang dapat memuaskan hatinya. Puas dia berkunjung ke tempat-tempat yang dikatakan berhantu tetapi tidak pernah melihat kelibat makhluk itu. Teman wanita Rafael, Qiss yang pelik dengan Rafael itu mengadu perkara tersebut kepada ibunya. Ibu Qiss kemudiannya memberitahu Rafael mengenai apa itu hijab. Rafael berpeluang untuk melihat makhlus halus jika hijabnya dibuka.
Namun, hanya orang tertentu saja mampu membuka hijab tersebut. Rafael yang semakin buntu mencari seseorang yang boleh membuka hijabnya akhirnya menerima mesej aneh yang mengarahkan dia untuk pergi ke suatu tempat. Hanya di tempat tersebut hijabnya akan dapat dibuka. Sejurus sampai di tempat yang dikatakan, Rafael disambut oleh seorang makcik tua bersama anak perempuannya. Rafael hairan bagaimana makcik tua itu mengetahui hajatnya untuk membuka hijabnya. Rafael dibawa ke suatu tempat di ceruk hutan. Di situ makcik tua tersebut mula membuka hijab Rafael. Dari pandangan yang kabur, perlahan demi perlahan akhirnya Rafael dapat melihat sesuatu yang menggerunkan.
Dia berasa cukup gembira berbaur takut. Rafael meminta masa sehari untuk dia menggunakan ‘kelebihan’ yang ada pada dirinya itu untuk tujuan menjiwai watak lakonannya. Pulang kembali ke rumahnya, Rafael tidak menyedari ada ‘sesuatu’ turut menumpangnya pulang. Mula berasa tidak selesa, Rafael cuba untuk tidur namun gagal. Ada saja benda yang seperti mengganggunya. Setelah hampir 24 jam hijabnya dibuka, Rafael kembali ke rumah makcik tua tersebut untuk menutup kembali hijabnya. Berjayakah hijab Rafael ditutup semula atau dia terpaksa meneruskan hidupnya dengan ‘anugerah’ itu?


Tajuk Filem: Al-Hijab


Pengarah: Pierre Andre


Penerbit: Empat Semudra Plantation Sdn. Bhd.


Dipawagam: 06 Oktober 2011


Pelakon Al-Hijab:
Pierre Andre
Fathia
Maimon Mutalib
Nor Albaniah
Aziz M.Osman
Khir Mohd Noor


5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

thanks berita master sbb upload cite ni. 5 bintang aku bagi kat blog ni sbb mmg tbaik!!!!!!

ajrudin berkata...

best nya tonton wayang bersama org tersayang rastov natasha blueekkk..

Tanpa Nama berkata...

adess....x best langsung cite ni..apa2 pn tq la dapat juga la tgk hihihi

Mohd Firdaus Bin Abd Aziz berkata...

nasib baik xtengok wayang..kalo x, memang menyesal..hahahaha

尉迟冰嫣 berkata...

ye ke wkakakakakka nsil la tu

Catat Ulasan