Home » » Sinopsis Filem Kongsi

Sinopsis Filem KongsiSinopsis Kongsi:- TUMULAK, seorang pembunuh upahan berasal dari Thailand telah diupah oleh Ketua Gangster Thailand iaitu KIMPEDU. KIMPEDU yang tamakkan kuasa dan wang, merancang untuk membunuh setiap ketua kongsi gelap di Malaysia bagi menimbulkan kekacauan diantara kumpulan kongsi gelap Melayu, Cina dan India. Ini akan memudahkan kumpulannya menyusup masuk dan menguasai kawasan pemerintahan dan perniagaan ahli kongsi gelap di Malaysia.
Segala kekecohan ini berlaku bermula di Pulau Pinang. ASP SHARIF yang bertugas di bahagian D7 kongsi gelap, judi dan maksiat bertanggungjawab di dalam kes – kes yang melibatkan ahli kongsi gelap. Setelah banyak kes pembunuhan berlaku dan berita tersebut tersebar luas. Wajah fotofit TUMULAk terpampang di poster dan televisyen sebagai orang yang paling dikehendaki di Malaysia. KIMPEDU lantas mengarahkan MAIA iaitu pembunuh upahannya yang kedua untuk memburu dan membunuh TUMULAK agar rahsia perancangannya tidak terbongkar kepada pengetahuan kumpulan kongsi gelap Malaysia dan pihak Polis.
TUMULAK diburu oleh Polis, kumpulan kongsi gelap dan seorang pembunuh upahan. Pelbagai strategi dirancang bagi meloloskan dirinya dari pihak – pihak tersebut. TUMULAK mengugut ASP SHARIF agar tidak mengganggunya. MAIA, pembunuh upahan kedua berjaya ditangkap oleh TUMULAK. TUMULAK berjaya melepasi sekatan Polis dan keluar dari Pulau Pinang menuju ke sempadan Thailand tetapi akhirnya beliau tumpas ditangan Skuad UTK Polis.
Tajuk Filem:
Kongsi
Pengarah:
Farid Kamil
Penerbit:
Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Dipawagam:
12 Mei 2011
Pelakon Kongsi:
Shaheizy Sam
Fizo Omar
Yana Samsudin
Azad
Bront Palarae
Putri Mardiana

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pergh, skali kluar kerete evo!

Tanpa Nama berkata...

mcm pantat

eqinzomvy@yahoo.com berkata...

cm ap...nk tgok gimana yak..

Tanpa Nama berkata...

cerita yg xde tujuan..cerita ganas klu terlebih lwkpun xsesuai..xbalance..sgt xsetuju bila ketua gangster pakai ketayap..lain kali buat wyg tolong jaga sensitivity..aku xkisah hal2 panggilan abg long ka ..ayahanda ka..tp tentang pemakaian tu mmg xsesuai..farid kamil xble lwn shamsul..hihihi

PUTERI SALJU berkata...

cam ne nk download?

Catat Ulasan